950 » Balaban » Eurasian Bittern » Botaurus stellaris Türkiye'nin Anonim Kuşları
950 » A » g, H, k
Balaban » Eurasian Bittern » Botaurus stellaris




Yükleniyor.
Aylık Kayıt GrafiğiAylık Kayıt Grafiği
Yaşam Alanları
Biyolojik Bilgiler

69-81 cm100-130 cm900-1000 g

Türün sesi
Kulucka Süresi25-26 gün
Yumurta Sayısı5-7 adet

Editör bilgileri

Kuş Türü Balaban
Tür Yetkilisikuzeycem 
Tür Hakkında ilk derleme15.11.2007 15:34
En son güncellemeyi yapanKadird 
Son güncelleme25.10.2016 16:35
Güncellenme sayısı18

En İyiler

Aksiyon
21.11.2014 08:18

Beslenme-Av
08.04.2013 15:44

Uçar
04.02.2014 21:12

Sabit
02.04.2017 20:15

Video
 
Tanımı
Botaurus stellaris – Bittern
Büyük, iri yapılı, kalın boyunlu, alaca balıkçıla benzeyen bir sazlık kuşudur.Açık renklidir,açık kahverengi, bej giysisi siyah beneklidir ve boynunun ön tarafı boyunca çizgiler vardır.
Kanat üstü daha açık renkli olan kanat örtüleri bantını uçuş sırasında gözler önüne serer.
bayağı balaban olarak da isimlendirilmektedir.

Habitatı
Genellikle seviyesi belli düzeyde kalan ve sığlık oluşturan yoğun bitki ve sazlık ortamlarda yaşar.Bataklık ve yoğun bitki örtüsü ie çevrili ovalık alanlar,insan eliyle yada doğal oluşmuş kanalların yoğun sazlıklarla belirlenmiş güvenli ortamında saklanabilirler.Ara sıra saz kesimlerinin yapıldığı alanlarda görülseler de,normalde sık sazlıklarda sessiz bir yaşam sürerler.Delta va su kanallarının denizle buluştuğu alanlarda tuzluluk oranları yüksek suları tolere edebilir.Havanın dondurucu olduğu zamanlarda aç balabanları tatlı su olan yerlerde av ararken görmek şaşırtıcı olmaz.

Yayılışı
19. ve 20.yy ile birlikte giderek azalan üreme kayıtları mevcuttur. Batı, Orta ve Güney Avrupa'da (İspanya'nın doğusundan Balkanlara dek ) üreme alanlarında sayılar hemen hemen aynı olmasına rağmen, Finlandiya ve İsveç'te giderek artan sayılarda oldukları tespit edilmiştir.

Beslenme
Aniden öne doğru uzanarak balık yakalar. Balıklar, amfibyanları ve böcekleri avlar.Ayrıca sülükler,solucanlar,kabuklular,örümcekler,kertenkeleler,küçük kuşlar ve küçük memelileride yer.Kıyılık yerlerde gezinirken yada sabit durup saklandığı yerde de avlanır.Bu doğası gereği avlanırken gözlemlemek oldukça zordur.

Biyolojisi

Biyolojisi bilgisi bulunamadı

Göçü
Genellikle göç eden ama dağınık yada bölgede kalan bir profil gösterir.Havanın göçe doğrudan sebep olup olmadığı bilinmiyor.Bu göç sebebi havaların soğumasına verilen doğrudan bir yanıt mı, tam tespit edilememiştir.Kışları suların donmadığı Orta ve Doğu Avrupa'da hatta yumuşak geçen kışlarda Baltik ülkelerinde kışlarlar.Yinede pek çoğu Kuzey'den Doğu'ya göç eder.Kuzey Denizi'nde ki kışı geçiren bireyler bazen özellikle soğuk geçen kışa rağmen aç kalma bahasına kışlamaya devam ederler.Avrupa içlerinde üreyen bireylerin geç Sonbahar ve Kış göçleri ise Güney'den Batı'ya doğrudur.

Popülasyonu
Danimarka,İsveç,Finlandiya,Estonya ve Macaristan'da sayıları artsa bile,son yirmi yılı aşkın bir sürede azalma eğilimi göstermektedir.inişli çıkışlı bir tablo izlesede özellikle Avrupa kuzeyinde ağır geçen kış şartlarından sonra erkek birey fazlalaşması tespit edilmiştir.Bird Life International'ın 2001 sayımında 300-600 birey olan sayı,2004 sayımında düşüş kaydetmiştir.

Davranışları
Yerde kambur yürür ya da boynu dikili vaziyette dimdik durur; başını biraz ileri uzatarak uçar ve iri ayaklarını arkaya uzatır.Sazlıklarda genellikle saklanarak ve sezdirmeden ilerler.Sığlık alanlarda usta bir avcı olarak gezinsede yavrularını beslemek amacıyla gün içinde bölgesinde uçması normaldir.Düzenli ve hızlı yürüyebildiği yada koşabildiği gibi her bir adımda uzun beklemelerde yapar.Ürkütüldüğünde kısa uçuşların ardından sazlıklarda düşer gibi inişlerle tekrar gözden kaybolur.Uçuşta kısa ve kıvrık boynu tüyler içinde gizlenerek kalın ve daha kısa bir boyun gibi algılanır.Bir baykuş gibi kanatları geniş ve kıvrımlı açıp,çırpar.Sazların üzerine yakın ve ayakları geriden sarkarak uçar.Üreme döneminde erkeklerin sayılarının arttığı ve bağırışlarının daha fazla duyulması normaldir.
Balabanların en bilinen duruşları,rahatsız edildiklerinde boynu yukarıya doğru uzatarak ve kıpırdamadan beklemektir.Bu durumda arasında durdukları sazların sallanmasına uygun sallanırlar.Bu durumda oldukça yakınlarına gidilebilinir.Ancak özellikle hızla uzatabildiği boynu ciddi tehtid oluşturmakta, elde tutulacağı bir ortam doğarsa gözlerinize çok dikkat etmeniz gereklidir.Bu şekilde gözünü kaybeden doğa severler bilinmektedir.

Yerel Adlar

Yerel Adlar bilgisi bulunamadı

Ses-Ötüşü
Bir şişe ağzını üfleyince çıkan '' hu- phuu'' sesini andıran sesi ilkbaharlarda sazlıklardan yüksek,derin ve yankılı olarak yükselir.Derinden gelen bu pes uğultu neredeyse 3-5 km öteden duyulabilir.Özellikle,uçuş sırasında dişi ve erkek bireyler genizden gelen bir ' kaau ' sesi çıkarırlar.

Ayırıcı Tanı

Ayırıcı Tanı bilgisi bulunamadı

Kaynaklar
Kuş gözlemcisinin cep kitabı, Identify European Birds, The Birds of Western Palearctic

Fotoğrafları

Balaban
08.04.2013 15:44
Türün 114. fotoğrafı


Balaban
10.12.2010 02:06
Türün 73. fotoğrafı


Balaban
21.11.2014 08:18
Türün 132. fotoğrafı


Balaban
23.10.2016 11:20
Türün 175. fotoğrafı


Balaban
04.02.2014 21:12
Türün 122. fotoğrafı


Balaban
02.01.2011 22:49
Türün 78. fotoğrafı


Balaban
09.09.2013 00:47
Türün 116. fotoğrafı


Balaban
02.04.2017 20:15
Türün 183. fotoğrafı


Balaban
09.03.2018 09:08
Türün 191. fotoğrafı


Balaban
04.07.2013 00:18
Türün 115. fotoğrafı


Balaban
27.03.2016 16:10
Türün 165. fotoğrafı


Balaban
20.12.2010 20:33
Türün 74. fotoğrafı


Tüm Balaban Fotoğrafları