10490 » Hurmayiyen » Grey Hypocolius » Hypocolius ampelinus Türkiye'nin Anonim Kuşları
10490 » A » r
Hurmayiyen » Grey Hypocolius » Hypocolius ampelinus
Hurmayiyen
Aylık Kayıt GrafiğiAylık Kayıt Grafiği
Yaşam Alanları
Biyolojik Bilgiler

18-23 cmDeğer girilmemiş48-57 g

Kulucka Süresi14-15 gün
Yumurta Sayısı3-5 adet

Editör bilgileri

Kuş Türü Hurmayiyen
Tür Yetkilisikuzeycem
Tür Hakkında ilk derleme18.02.2009 11:28
En son güncellemeyi yapankuzeycem
Son güncelleme17.12.2015 16:34
Güncellenme sayısı7

En İyiler

Video
 
Tanımı
Uzun kuyruğu ve ince gövdesiyle şekil olarak arapbülbüllerine ya da örümcekkuşlarına benzer. Erkeğin tepesi tepesi gri-kahverengidir, siyah yüz maskesi ensesine kadar uzanır; bunun dışında üst tarafları genel olarak açık mavi-gridir, siyah primerlerinin uçları beyazdır, kuyruğunun ucunda geniş siyah bir şerit bulunur. Alt tarafları açık ten rengi veya beyazımsıdır. Gözü kahverengi-siyahtır, gagası siyahtır ama dibi daha açık renklidir, ayakları sarımsı veya pembemsidir. Dişinin maskesi yoktur, üst tarafı daha soluk ve açık gri-kahverengidir, primerler uçlarındaki beyazlıklar çok incedir, kuyruğundaki siyah şerit ise daha belirsizdir. Açık renkli, beyazımsı boğazı daha koyu olan kulak örtüleri ve açık gri-kahverengi al taraflarıyla kontrast yapar. Genci açık kum kahverengisidir, kuyruğunun ucundaki siyahlık belirsizdir, alt gagasının dibi açık pembedir.

Habitatı
Üreme döneminde subtropikal kuşaktaki nehir vadilerinin ve suyu çekilmiş düzlüklerin ağaçlıklı kısımlarında bulunur; hurma ağaçları ve Fırat Kavağı (P. euphratica) tür için önemli bitkilerdir, yuva için ise tamarisk (Tamarix), akasya (Acacia) veya diğer dikenli bitkileri kullanır. Kışlama alanları benzerdir fakat daha çeşitlidir; çöl çalılıkları, sulanmış tarlaları ve meyve korularını da kapsar. Meyveli ağaçlar (özellikle hurma ve misvak) ile su kaynağının varlığı çok önemlidir.

Yayılışı
Doğu Irak, GB & G İran, G Türkmemnistan, B Afganistan ve son zamanlarda Kuveyt'de üremektedir, kışı çoğunlukla G İran, G Pakistan, B & O Suudi Arabistan ve Basra Körfezi etrafında geçirir. Kıbrıs, İsrail, Türkiye gibi bazı Orta Doğu devletlerine raslantısaldır.

Beslenme
Ana besini meyvedir, zaman zaman omurgasızlarla da beslenir. Misvak ağacının meyveleri yıl boyunce beslenmesinin önemli bir bölümünü oluşturur; hurmalar da önemli bir rol oynar. Genellikle toplanmadan yere düşmüş olanları alır. Düzenli olarak yenen diğer meyveler arasında (çoğu kışlama bölgelerinde) dut ve çeşitli çöl bitkileri (Lycium shawii ve Zizyphus spina-cristi) de yer alır. Kuveyt'de ek olarak Nitraria retusa, Pakistan'da Zizyphus nummularia meyveleri ve Prosopis spicigera, Hindistan'da ise yerleştirilmiş istilacı bir bitki olan Lantana aculeata ile beslenir. Küçük gruplar halinde çalıların içinde göze batmayacak şekilde beslenir. Genellikle bir tünekten ileri uzanır. Çiğnenemeyen taşlar ve meyve kabukları pelet halinde atılabilir, fakat küçük taşlar yutulup sonra dışkı halinde atılır. Omurgasızlar çalılıklardan veya dallardan toplanır, bazen tüneğinden yere atlayarak kabuklu böcek alır (Coleoptera), kışın havada böcek avladığı gözlemlenebilir.

Biyolojisi
En geç Mayıs ortasında yumurtlar, üreme dönemi Temmuz ortasına kadar devam eder. Tipik olarak iki defa kuluçkaya yatar. Koloniler halinde fakat dağınık olarak ürer, bir yaklaşık 40 çift dağınık halde bulunabilir. Her çift yalnızca yuva etrafındaki alanı korur. Yuvası bardak şeklindedir, 30 mm derinliğindedir. İki cinsiyet tarafından çim ve küçük dallarla yapılır, daha ince otlarla, tüylerle ve bazen kürkle çerçevelenir. Akasya veya ılgın gibi dikenli bitkilerin üzerinde yerden 1-4 metre yükseklikte yapılır. Kuluçka 3-5 yumırtadan oluşur, iki cins de kuluçkaya yatar ve yavruların bakımını üstlenir. Kuluçka süresi 14-15 gün, yavru bakım süreci 13-14 gündür.

Göçü
Kısa mesafe göçmenidir. Batı İran'da bütün yıl boyunca görülen kuşların sayısı azdır, çoğu güneye ve doğuya göç eder, ana kışlama alanları Güney İran, Pakistan, Batı Hindistan, Batı ve merkezi Suudi Arabistan ile Arap Körfezi eyaletleridir (özellikle Bahreyn). Üreme alanlarını genellikle Ağustos ya da Eylülde terk eder, çoğunlukla Nisanda geri döner fakat kuzeyde dönüşü daha sonrayı bulabilir. Asya'da İsrail, Türkiye ve Yemen'de, Avrupa'da Kıbrıs'ta ve Afrika'da Eritrea, Mısır ve Sudan'da raslantısal konuktur.

Popülasyonu

Popülasyonu bilgisi bulunamadı

Davranışları
Gözlenmesi zor bir türdür.
Sık çalılık ve ağaçık alanları kullandığından ve yere çok nadir indiğinden gözlenmesi zordur.

Yerel Adlar
Türkçe'de Tırtılyiyen ve İpek Boğan olarak da geçer.

Ses-Ötüşü
Ana sesi yumuşak bir "tre-tur-tur"dur, son iki hecesi daha düşük perdelidir. Tüner haldeyken ve nadiren uçarken giderek kısılan bir "vii-oo", kur sırasında yüksek, sürekli bir "kirr".

Ayırıcı Tanı

Ayırıcı Tanı bilgisi bulunamadı

Kaynaklar
www.birdlife.org/datazone/species/index.html?action=SpcHTMDetails.asp&sid=7310&m=1
animals.jrank.org/pages/1138/Waxwings-Silky-Flycatchers-Bombycillidae-GRAY-HYPOCOLIUS-Hypocolius-ampelinus-SPECIES-ACCOUNTS.html

Fotoğrafları

TR dışı Hurmayiyen
14.02.2013 00:48


TR dışı Hurmayiyen
28.03.2013 13:36


Hurmayiyen
06.03.2016 00:03


Hurmayiyen
25.02.2013 01:12


Tüm Hurmayiyen Fotoğrafları