7440 » Puhu » Eurasian Eagle-Owl » Bubo bubo Türkiye'nin Anonim Kuşları
7440 » A » H
Puhu » Eurasian Eagle-Owl » Bubo bubo




Yükleniyor.
Aylık Kayıt GrafiğiAylık Kayıt Grafiği
Yaşam Alanları
Biyolojik Bilgiler

59-73 cm138-170 cm1620-4200 g

Türün sesi
Kulucka Süresi31-36 gün
Yumurta Sayısı1-4 adet
Yumurta Boyu56-73x42.2-53 mm

Editör bilgileri

Kuş Türü Puhu
Tür Yetkilisibahşi
Tür Hakkında ilk derleme13.07.2007 03:13
En son güncellemeyi yapansoner
Son güncelleme08.07.2011 19:59
Güncellenme sayısı23

En İyiler

Aksiyon
20.07.2010 01:37

Uçar
28.01.2013 01:10

Sabit
07.03.2014 00:55

Halkalı
31.01.2016 21:21

Video
 
Tanımı
Orman ve sarp kayalıkların koyu kulaklı çok iri baykuşu...
İri gövdeli, büyük kafalı, geniş ve güçlü kanatlı dev bir baykuştur.
Kulak tüyleri geniş, yüzü koyu renkli, gözleri turuncu ve bakışları serttir.
Gaga ucunda soluk renkli bir leke vardır. Siyahımsı yada koyu kahverengi sırtı, çizgili ve beneklidir.
Açık kahverengi alt tarafı siyah çizgilidir. Uçuşta dış kanat üzerindeki parlak leke görülür.

Habitatı
Puhuların çok çeşitli habitat tercihleri vardır. Dağlar, ormanlar ve hatta çölleri bile mesken tutabilirler.
Besin ve yuva yeri olanaklarının bu tercihlerde etkili olduğu düşünülüyor.
Olgun kozalaklı ağaçlarla kaplı ormanlar, kayalık alanlar ve dik yamaçlar en çok tercih ettiği alanlardır.
Yine, kayalık takım adalar da bu türe sık rastlanılabilecek alanlar arasındadır. (Yuva alanları için bkz: Davranışları)

Yayılışı
Puhuların coğrafi yayılışları dağınık dağınık(düzensiz) olmakla birlikte genelde, nadiren ve lokal (dar, sınırlı) bir alanda görülür.
Kısacası yerleşik bir yaşam tarzları vardır.
Kuzey Afrika, Avrupa, Asya, Orta Doğu türün bulunduğu bölgelerdir.
Ülkemizde bu türün kayıtlara geçen alanları ise: Aladağlar Maden Yolu, Adana Akyatağan Gölü, Bursa, Nallihan Kuş Cenneti -
Sarıyar Barajı, Üçtepeler-Gediz Deltası, Güney Fırat Vadisi ve Birecik Bozkırları ÖKAsı, Şanlıurfa, Terkos Gölü-İstanbul, Samsun-Çorum arası karayolu, Papaztepe-Çorlu, Dokuzpınar ile Karpuzseki köyleri arası-
Kayseri, İzmir, Erzurum, Urfa, Özen köyü-Sivas, Marmaris-Muğla, Horasan-Sarıkamış arası-Kars, Çoruh Vadisi-İspir,,Silifke-Mersin, Karayazı-Erzurum, Erçek-Van,Topboğazı - Hatay

Beslenme
Puhular, çok çeşitli avlanma teknikleri olan türlerdir.
Genelde açık alanları tercih etmekle birlikte, ormanlarda da avlanırlar.
Avlarını hem yerde hem de havada yakalayabilme kabiliyetine sahiptirler.
Kanatlı böceklerden karaca yavrularına kadar uzanan bir besin yelpazesine sahip olan bu tür, nerdeyse hareket eden her ne varsa yer.
Besinlerinin çoğunluğunu memeliler (tarla fareleri, sıçanlar, kirpiler, yaban tavşanları,kediler, tilkiler) oluşturmakla birlikte
her türden kuş (kargalar, ördekler, keklikler, deniz kuşları, hatta baykuşların da dahil olduğu diğer yırtıcı kuşlar!) bu türün avı olabilir.
Diğer avları: yılan, kertenkele, kurbağa, balık ve yengeç.
En yaygın avladığı hayvanlar, avın mevcudiyetine bağlı olmakla birlikte, genellikle sıçan ve tarla faresi oluyor.
Ortalama 75x32 mm boyutlarında olan kusmukları (pelet) sıkıştırılmış ve düzensiz silindirik veya konik şeklindedir.

Biyolojisi
Boy: 59-73cm Ağırlık: 2280-4200gr (dişi); 1620-3000gr (erkek) Tek bir kanadının boyu: 47.8cm (dişi); 44.8cm (erkek) Yaşam süresi: Doğada en çok 20 yıl yaşayabilen puhular, kafeste 60 yıldan fazla yaşayabilirler. Doğal hayatta gerçek bir düşmanı olmayan bu türün belli başlı ölüm nedenleri: elektirik çarpmaları, araçlarla çarpışmaları ve kasten tüfekle öldürülmeleri.

Göçü
Genelde yerleşik olan bu türün yavruları yuvayı terk ettikten sonra eş bulup başka bir yerde kalıcı olurlar ve onların yavruları da yine başka bir alanda...
Bireyler rahatsız edilmedikleri sürece bu alanlarda kalıcı olurlar.
Dünya`da İngiltere , Fransa ve Hollanda arasında gidip geldikleri biliniyor.

Popülasyonu

Popülasyonu bilgisi bulunamadı

Davranışları
Çoğunlukla gün doğarken (şafak vakti) ve batarken aktif olan puhuların, ara ara süzülmelerin eşlik ettiği,
yumuşak kanat vuruşlarının hakim olduğu sessiz bir uçuşları vardır.
Zaman zaman süzülerek yükseldikleri de görülür.
Üreme-kur davranışı: Bir düet havasında geçen puhuların kur davranışlarında,
erkek birey muhtemel üreme alanlarında derin olmayan bir çukur kazıyarak ve kesik kesik ve kuvvetli seslerin yanında gıdaklamaya benzer sesler çıkararak dişiyi yanına davet eder.
Yuva için daha çok korunaklı sarp kayalıkların (uçurumlar) düz olan çıkıntılarını ve
kayalar arasındaki yarıklar ile sarp kayalıklardaki mağara girişlerini tercih eden puhuların,
diğer büyük kuşların terkedilmiş yuvalarını kullandıkları da görülür.
Eğer böyle alanlar mevcut değilse, yerde kayalar arasına, düşmüş ağaç gövdelerinin altına, çalıların altına ve hatta ağaç gövdelerinin tabanlarına bile yuva yapabilirler.
Bu alanlara herhangi bir yuva malzemesi eklemezler.
Genellikle belirli bir bölgeye ait bir yaşam sürdüren (territorial) ve yaşam boyu çift kaldıkları gözlenen puhuların, mevcut bölgelerinin, komşu çiftlerin bölgeleriyle çakışması muhtemeldir. Videosu için bkz:
www.youtube.com/watch?v=ZMKGuoLGvo8&mode=related&search=

Yerel Adlar
kıl ağız, lügü, pun guşu (Kazım Çapacı)

Genel baykuş adları; Kazım Çapacı
altın baş, altun baş, baguş, buva, cıvak, con kuşu, conk kuşu, cönk kuşu, cunk kuşu, çirona, çön kuşu, deöletli, dık mavuk, dikguluk, dot, dölehli, döleli, dövlet guşu, dövletli, duguk, dukdugan,

gılın kuş, gonguluk, gökçe pilav, guggu, guggu mavak, gug guş, gugu mavık, gugu mavuk (Antalya), gulu guş, gulu guşu, gügük, hachacık, hacı murat, hahor, hahore, hayırlı kuş, hohora (Rize), hohore, hohori, hu kuşu, hullu kuşu, huma kuşu, hümmatun, hüpbük kuş, ibuk, kanguluk,

kavalak, kılın, kokumak, korov, kor yapalak, körbağa kuş, kör kuş, körüğü, körüvü, kuğuruk, kuku, kulu kulu, kulukuluk, kuvalak, mal kadın, manguk, mavuk kuşu, mididin, murat kuşu, muradcık, muratçık. Öğü, ören kuşu, pılavıcık, poğuç, puğu, uğ kuş, uğu kuşu, u kuşu, ulu kuş, vekvekviyan, vikvik viyan, yapalak, yalpak

Ses-Ötüşü
Puhuların Sesleri pes bir havlamayı andırır.
Uyarı sesleri havlama benzeri seslerin çok gür tekrarlarıdır;
ötüşü kalın, sakin; ama uzaktan duyulabilen ve gürlemeyi andıran �uu-huu, uu-huu� seklindedir.
Dişilerin sesleri, erkeklere göre kulağa biraz daha yüksek gelir.

Ayırıcı Tanı

Ayırıcı Tanı bilgisi bulunamadı

Fotoğrafları

Puhu
07.03.2014 00:55
Türün 33. fotoğrafı


Puhu
06.12.2011 07:11
Türün 19. fotoğrafı


Puhu
02.12.2015 17:34
Türün 40. fotoğrafı


Puhu
05.12.2011 23:01
Türün 18. fotoğrafı


Puhu
28.03.2011 08:13
Türün 16. fotoğrafı


Puhu
28.12.2015 00:55
Türün 42. fotoğrafı


Puhu
28.01.2013 01:10
Türün 28. fotoğrafı


Puhu
11.06.2016 20:40
Türün 46. fotoğrafı


Puhu
08.11.2015 20:39
Türün 39. fotoğrafı


Puhu
03.02.2012 15:35
Türün 24. fotoğrafı


Puhu
01.09.2009 23:58
Türün 8. fotoğrafı


Puhu
11.12.2011 00:32
Türün 21. fotoğrafı


Tüm Puhu Fotoğrafları