X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 513
Fotoğraflar 238543
Gözlemler 10335
Videolar 2334

FORUM

İstanbul-Martı İsimleri Listesi hakkında soru

Psyhke Psyhke 19.02.2026 14:37:00
Merhaba,

Ben Trakus Türkiye’nin Kuşları kitabına hayranlık duyarak trakus.org a üye oldum :) Kitap elimden düşmüyor. Emeği geçen herkesi öncelikle tebrik etmek isterim. Bence tam anlamıyla mükemmel bir kitap. O kadar güzel detaylar düşünülmüş ki,hepsi de hayranlık uyandırıcı detaylar.

Amatör bir ressamım. Önceki senelerde de kuş konusunu yine resim çalışmalarımda konu edinmiştim. Şu sıra konu olarak odağım farklı olsa da,
kuş resimlemesi konusunda , odaklandığım bir kişisel çizim projem var. Vakit buldukça onun üzerinde de çalışıyorum.

Üzerine odaklandığım projemde İstanbul ‘da görebileceğimiz martı türleri var. Gerçeğe uygunluk benim için bilgi anlamında önemli. Trakus Türkiye nin Kuşları kitabına başvuruyorum. Ancak yanlış çizimler yapmamak için, gerçekten konusunda uzman olanlardan bilgi almak istedim. Bu başlığın da amacı bu :)

İstanbul semalarında görebileceğimiz martı türleri listesi verebilir misiniz rica etsem? Örneğin Van Gölü martısı kış göçmeni olarak kitapta istabul’da görülebilir olarak anlıyorum. Ama yanlış anlamış da olabilirim. Bunun gibi martı tür listesi çizim projem de gerçekten çok işime yarayacak. Türkiye değil, özellikle günlük yaşantımızda İstanbul’da görebileceğimiz martı türlüleri gerekli bana ( Belki de şöyle sormalı sorumu : Kitapta gördüğümüz tüm martı türlerini İstanbul da görebilir miyiz ? Göremeyeceklerimiz var mı?)

Şimdiden geri dönüşleriniz için teşekkür ederim.

Dip not: arama motoru ile bulamadım. daha önce ilgili konu hakkında bir başlık oluşmuş ise oraya yönlendirebilirsiniz de çok yardımı olabilir bana.

Psyhke Psyhke 21.02.2026 10:02:00

Ömer Bey,merhaba.Çok teşekkür ederim vaktiniz için. Açıkçası bu son öğrendiklerimi de proje fikrim haricinde kendim için bir kenara not alacağım.:) Çünkü gördüğümüz martıların giysilerindeki farkın yaştan olduğunu kitaptan öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Öğrenecek çok şey var. Çizim projem çocuklara yönelik resim ağırlıklı bir kitap. Kitaba bakarken onları sıkmayacak, hem de gördüklerinde bir kaç detayı bilebiliyor olmalarını sağlayacak bilgileri ekleme fikri Trakus kitabını görünce aklıma geldi. Türleri tahmin etmeye çalışmak bile aslında çok eğlenceli çünkü. Projeye vakit buldukça devam edebiliyorum. Bitirebildiğimde belki sizin değerli fikir ve onaylarınıza başvurmak için sizi tekrar rahatsız edebilirim. Çünkü kitapta, kaynak kitap olarak trakus’un kitabı belirtilmiş olsun istiyorum. Selamlar,saygılar

Psyhke Psyhke 21.02.2026 09:41:00

Detaylı liste ve ayırdığınız vakit için çok çok teşekkür ederim. Not alacağım hepsini.:) Sağlıkla,

furtun furtun 19.02.2026 23:12:00

İstanbulda günlük yaşamda sıkça görebileceğiniz 2 martı türü vardır. Gümüş Martı: Yaz/kış sık ve bol görülen, damlarımızda üreyen büyük bir martı türü. Beslendikleri çöplüklere giderken veya çöplüklerden geceleme alanlarına geçerken şehrin hemen hemen her yerinde görülebilirler. Daha az sayılarda olsalar da yolcu vapurlarını takip eden Karabaş Martı sürülerine eşlik ederler. İstanbulda üreyen bir tür olduğu için kitapta gördüğünüz her türlü giysisine rastlanabilir. Karabaş Martı: Kış aylarında en sık görülen nispeten küçük martı türü. Yolcu vapurlarını sürüler halinde takip eden, simit sever martı. Genelde kitapta gördüğünüz üreme dışı ve birinci yaş giysisinde olurlar. Martılar üreme, üreme dışı ve her yaşta farklı giysilere sahiptirler. Bu nedenle sanki İstanbulda daha fazla martı türü varmış gibi algılanır. Kitapta ve web sitemizde İstanbul kaydıyla geçen diğer martı türleri genelde kış konukları ya da rastlantısaldırlar, lokal görülebilen sayıca az türlerdir. Genellikle de günlük yaşamda insanların göremeyeceği yerlerde (genelde kıyı şeridinde) olurlar. Örneğin Karasırtlı Martı kış aylarında Haydarpaşa önlerinde dalgakıranda tek birey olarak görülebilir ama tespiti ancak tecrübeli kuşçular tarafından yapılabilir. Projenizi tam bilmiyorum ama çizimlerinizde istanbulda görülen giysilerine dikkat etmeniz gerekebilir.

kubilaykaplan kubilaykaplan 19.02.2026 23:05:00

Burcu hanım merhaba, Türkiye'de şu ana kadar 17, İstanbul'da ise 14 farklı martı türü kaydedilmiştir. Bu 14 türün hepsini dönemsel olarak görme ihtimaliniz söz konusu lakin bazı türleri gözlemleme ihtimaliniz diğerlerine nazaran çok daha düşük. Aşağıda alfabetik olarak gözlemleme ihtimallerini sıralayacak olursak; 1.Ada martısı: İstanbul'da sadece 1 kaydı mevcut. 2.Akdeniz martısı: Yıl boyu gözlemlenebilir. 3.Büyük karabaş martı: Kışın gözlemlenebilir. 4.Büyük kara sırtlı martı: Sadece 1 birey her yıl Sonbahar sonundan İlkbahar başına kadar Menekşe sahilinde kışlamakta. 5.Gümüş martı: Yıl boyu gözlemlenebilir. 6.Hazar martısı: Yıl boyu gözlemlenebilir. 7.İnce gagalı martı: Yazın sayıları azalmakla birlikte yılın diğer mevsimlerinde rahatlıkla gözlemlenebilir. 8.Karabaş martı: Yazın sayıları azalmakla birlikte yılın diğer mevsimlerinde rahatlıkla gözlemlenebilir. 9.Kara ayaklı martı: Kışın az sayıda konaklamaya gelebilir. 10.Kara sırtlı martı: Yıl boyu gözlemlenebilir. 11.Kuzey gümüş martısı: Kışın çok az sayıda konaklamaya gelebilir. 12.Küçük gümüş martı: Yazın sayıları azalmakla birlikte yılın diğer mevsimlerinde gözlemlenebilir. 13.Küçük martı: Yazın sayıları azalmakla birlikte yılın diğer mevsimlerinde gözlemlenebilir. 14.Van gölü martısı: Sonbahardan İlkbahar başına kadar gözlemlenebilir. Geriye kalan 3 tür ise Çatal kuyruklu martı, Kızıl deniz martısı ve Kutup martısı. İyi çalışmalar.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 513  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2026 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT

Web Tasarım & Geliştirme: Longplay Dijital Ajans

v1.156 - 14.09.2026 14:34