Forum
Türler / Dağ horozuDağhorozu Türkiye'nin Anonim Kuşları
Türler » Dağ horozu
 23.10.2013 00:03

♥ nayko

Huş Tavuğu ya da Mere Horozu adlarıyla da bilinir.
Ülkemizin kuzeydoğu dağlarında yaşayan bu tür Kafkaslara endemik olmakla beraber Birdlife International (Dünya Kuşları Koruma Örgütü) ve de IUCN Dünya Koruma Örgütü hakkında yeterli bilgi olmayan kategorisinde değerlendirilmiştir.
Bu bölgeye olan özgülüğü nedeniyle oldukça değerli ve gelecek nesillere nakledilmesi gereken bir doğa ve kültür mirasıdır.
Artvin yöresinde genellikle Kaçkar ve Karçal Dağları’nda Yusufeli, Murgul, Şavşat ve Borçka ilçeleri sınırları içinde bulunan bu türün yıl boyu avı yasaktır.
Yusufeli yöresinde bu türe halk arasında meşe tavuğu da denilmektedir. Türü korunması aynı zamanda türle aynı alanları paylaşan diğer canlıların ve de bitkilerin korunması demektir.
Ülkemizde dağılışı Trabzon, Rize, Artvin ve Ardahan illeriyle sınırlıdır.
Doğa Derneği’nin yapmış olduğu araştırmalar sonucunda türün popülasyonun azaldığı ve bu türe yönelik tehditlerin arttığı anlaşılmıştır.
Türe yönelik en büyük tehditler yayla yollarının yapımı sonucunda bu kuşun yaşam alanlarını kaybetmesi, kaçak avcılık ve de dağlarda son yıllarda turizm faaliyeti sonucu türün rahatsız edilmesidir.
Türün aynı zamanda ekonomik değeri de vardır ve özellikle Avrupa’dan gelen kuş özlemci turistler bu türü yerinde görmek için bölgeye gelmektedir.
Şu an Rize’nin İkizdere ilçesi Sivrikaya köyüne yılda 600-700 Avrupalı turist sadece bu türü görmeye gelmekte ve turistlere verilen konaklama, ulaşım, rehberlik, vb. hizmetler sonucunda bölgeye ekonomik olarak da bu tür katkı sağlamaktadır.
Orta boy bir av kuşudur.
Erkeği siyah renkli, uzun kuyruklu bir kuştur.
Kuyruğu aşağı doğru kıvrık ve ucu çatallıdır.
Kırmızı ibikleri ve beyaz kanat köşesi ancak yakın mesafeden görülebilir.Siyah tüyleri mavi-yeşil yanardönerlidir ve uçuşta belli olan beyaz kanat altı örtücüleri vardır.
Dişisi sık ve paralel çizgilerle bezenmiştir, belli belirsiz bir sürmesi, erkeğindeki gibi beyaz kanat köşesi vardır.
Sırtı kahverengi, göğsü gridir. Kuyruğu erkeğinden kısa ve küt uçludur.
Gençleri anneye benzemekle beraber dişilerin giysileri daha kahverengi tonlara sahipken erkeklerde kül rengi hakimdir ve erkek yavruların kuyruğu birazcık daha uzundur.
Genç bireylerde beyaz kanat köşesi yoktur.

  Okunma sayısı.:2789
Mesajınız Yorumunuzda belirteceğiniz linki https:// ile belirtiniz.Sonuna bir boşluk bırakmayı unutmayınız.

karakter kaldı
 

 

 23.10.2013 00:03

♥ nayko

Yaşam Alanı
Yüksek dağ biyomu (yaşam birliği) türlerinden biri olan huş tavuğu 1500- 3000 m. arası ormanlar, çalılıklar ve alpin çayırlarda bulunur, beyaz çiçekli ormangülü (Rhododendron caucasicum) ve huş ağacı (Betula pendula) bulunan alanlarda daha sık görülür.
Yazın yapraklar,meyveler ve böceklerle beslenir, kışınsa yoğun olarak huş ağacının tomurcuk ve kedicikleri, ardıç meyve ve ibrelerinin yanı sıra söğüt, böğürtlen, orman gülü ve kuşburnu’nun taze dalları da diyetinin bir parçasıdır.
Popülasyonu ve Dağılımı
Dağılımı kuzeyde Rusya, Doğuda Azerbaycan Güneyde İran ve batıda Türkiye ile sınırlı bir alan içine sıkışmıştır ve yaklaşık 12,000 km2 ile Avrupa’daki en dar yayılımlı orman tavuğu türüdür. Dünya populasyonu 50.000-100.000 birey arası tahmin edilmektedir.
Davranış
Çok eşli kuşlardır, üreme zamanı lek denilen gruplar oluştururlar, bu gruplarda erkekler dişileri etkilemek umuduyla birbirlerine üstünlük sağlamaya çalışırlar, Lekler genelde güney yamaçlarda kar kaplı veya çayırlık alanlar üstünde gerçekleşir.
Burada kanatlarından çıkan ince bir ıslık sesi eşliğinde erkekler çiftleşme danslarını yapar ve beyaz kanat altlarını tüm güzelliğiyle sergilerler.Bir kısım erkeklerse göğüs tüylerini kabartıp, kuyrukları havada paralel koşular yaparlar. Nisan, Mayıs ve Haziran ayları lek zamanları olmakla beraber bazı bireyler sonbaharda da kur davranışlarını sürdürürler.
Dişiler tek başlarına kuluçkaya yatarlar, yuvalarını yoğun bitki örtüsü altına yaparlar özellikle huş, ormangülü, ardıç gibi odunsu kısa çalıları tercih ettikleri gibi ot yüksekliğinin uygun olduğu alpin çayırları da kullanabilirler.
Bir seferde 8-12 arası yumurta yaparlar ve kuluçka süresi 20 ile 25 gün arasındadır. Palazlar 10- 15 günlükken uçmaya başlar, 2. ayın sonunda erişkinlerle aynı büyüklüğe ulaşırlar.
Kaynak: Önder Cırık, Artvin Ansiklopedisi
 
 27.10.2013 01:03

yavuzeryavuz 

Maalesef zirveye kadar çıkmamıza ragmen göremedik.. mutlaka sabah çok erken saatte çıkmak lazım..
 
 17.11.2013 22:49

duha

TÜRÜ fotoğraflamak için ne gibi şartları uygulamak lazım
 
 22.02.2014 11:04

ali6105

Alıntı; Maalesef zirveye kadar çıkmamıza ragmen göremedik.. mutlaka sabah çok erken saatte çıkmak lazım..
Bende 2 gün arayıp göremeyen şansızlardanım :((
 
 22.02.2014 11:07

ali6105

Alıntı; TÜRÜ fotoğraflamak için ne gibi şartları uygulamak lazım
Aslında bu çok güzel bir soru olmuş.Bu vb sorular için türü iyi bilen arkadaşların tavsiyeleri için özel bir başlık altında, bu bilgilerini paylaşmalarında çok yarar var derim.
 
 03.10.2014 17:13

forbay

Naim bey,
Doyurucu , detayli ve ilginc ozgun bilgilerle dolu enfes yazinizi okudum heyecanlandim.
Yillar once bu turu bulup cekmistim. Simdi daha gelismis ekipmanla baharda tekrar gidip cekecegim.
degerli yaziniz sitenin kalite ortalamasini yukseltiyor.
Ictenlikle kutluyorum.
Sevgilerimle.
 


1
Toplam 6 mesaj