Leş kargalarının sayısındaki artış
kemal020 27.08.2026 14:26:16
Merhabalar,
Lütfen acemiliğimi mazur görün. Ben 3-4 yıl gibi kısa bir zamandan bu yana son derece amatörce çevremdeki (Denizli'de yaşıyorum, çevreden kastım mahallem, bahçem, işyerim olan üniversite kampusumuz ve zaman zaman kendi başıma gittiğim kırsal bölgelerden ibaret) kuşları tanımaya, izlemeye, işitmeye ve görmeye çalışıyorum. Bu konuda sınırlı bilgiye sahibim, Merlin uygulaması, youtube videoları ile Türkiyenin Kuşları kitabı temel kaynaklarım. Fotoğrafçılık kısmında hiç yokum.
Bir yıldır fark ettiğim ve sizlere danışmak istediğim bir durum var. Leş kargalarının sayısı sanki giderek artıyor ve yerleşim yerleri genişliyor gibime gelmeye başladı, sanki bu durum da diğer kuşların azalmasına neden oluyor. Şöyle ki kampusta özellikle akşama doğru çok sayıda leş kargalarını toplu olarak görmeye başladım, bilhassa merkezdeki geniş çayırlık alanımızda toplanıyorlar.Daha önce mahallemizde (Servergazi) fazla görmezdim, oysa bir yıldır çokça görmeye ve duymaya başladım, bu arada da daha önceden çokça gördüğüm ve işittiğim baştankaralar, kızılgerdanlar, sakalar, hatta saksağan ve alakargaların sayısı da sanki azalıyor.
Bu doğru olabilir mi, leş kargalarının yayılması ve diğer kuşların azalması gibi bir şey yaşıyor olabilir miyiz? Bu durum doğada bir soruna yol açar mı? Yetkilileri bilgilendirmek ve bir önlem alınmasını sağlamak gerekir mi?
Bunlar çok acemice sorular olabilir. Amacım tecrübeli arkadaşların fikir ve önerilerini almak, eğer bunun için konu başlığı açmam doğru değilse lütfen kusura bakmayın..